top of page

Drónos területmérés - RTK pontosan

Még a télen kaptuk azt a feladatot, hogy egy jelenleg még földmunkák nélküli domboldalt mérjünk fel, és készítsünk 3d-s modellt és pontfelhőt. A téli időpont kapóra jön, mivel a növényzet és a fák nem zavarnak be a drónnál felszínig való látásnál, ezáltal egyszerűen kaphatunk valós domborzati értékeket. A körül-belül 10 hektáros felmérés egy Mavic 3M géppel történt 45 perc alatt, RTK hálózatot használva, mivel a partner kérte, hogy az adatok minél koordináta pontosabbak legyenek.

A következő eltérésekkel tudtuk dolgozni:

Egy GPS-es repülésnél ezek az értékek nagyságrendileg több, mint 10-szer nagyobbak lettek volna, ezáltal maga a tervezés is nagyot csúszhat.


A kidolgozást követően több mint 181.000.000 pontot kaptunk aminek mindegyiknek saját X,Y és Z koordinátája van, ezáltal nagyon pontos adathalmazt tudunk kapni. Az összes pont hibája 3,8 cm-en belül van. A kidolgozott pontfelhő pedig így néz ki:

Még egy nagy segítség ami ilyenkor a tervezőknek jól jön az egy felszínmodell magassági vonalakkal, ezáltal a dőlésszöget is ki lehet számolni, az pedig a következőképp néz ki:

Ezekből az adatokból egyszerűen kiszámolható és tervezhető, hogy hány darab napelem, milyen irányban fér el az északi domboldalra.

bottom of page